Bagaimana Cara Buat Blog yang Menjana Duit atau Sebaliknya?

Jika anda ingin membuat blog yang menjana duit maka salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah memulakan blog yang mengajar orang bagaimana membuat blog yang menjana duit.

Macam blog ni

Mengapa?

Kerana itulah masalah dengan penyelesaian yang orang sanggup bayar.

Ramai orang memulakan blog di sekeliling topik yang mereka minat tetapi tidak bagi ramai orang lain. Itulah pemikiran yang mundur kerana jika anda akan memulakan perniagaan tidakkah anda mahu memulakan yang menjana duit?

Masalah dengan memulakan blog yang mengajar orang cara membuat blog yang menjana duit tetapi anda sendiri tidak menjana duit kelihatan seperti satu penipuan atau tidak asli.

Sesetengah orang mencubanya dan mereka melakukan keseluruhan palsu sehingga mereka membuatnya rutin dan selalunya ia tidak berfungsi kerana orang sudah mula ragu.

Jadi, anda berada di sini kerana anda tertanya-tanya bagaimana untuk cara buat blog, bukan tentang cara membuat duit, kan?

Jangan risau, teruskan membaca

Dalam artikel ini, anda akan mempelajari semua langkah-langkah yang perlu untuk bermula pada awal yang baik bersama-sama dengan bagaimana untuk menetapkan diri anda untuk berjaya pada masa hadapan.

Langkah-langkah untuk Buat Blog

Ia tidak banyak langkahpun. Ia boleh menjadi 5-7 langkah bergantung kepada apa yang anda lakukan. Itu tidak terlalu banyakan? Langkah-langkah yang akan anda pelajari ialah:

Ia sememangnya mudah.

Langkah 1:

Tentukan Topik Blog Anda

Jika anda adalah sebahagian daripada perniagaan, syarikat atau organisasi, blog anda harus dikaitkan dengan produk atau perkhidmatan yang anda sediakan, atau punca anda promosikan.

Jika anda seorang individu, anda mempunyai lebih banyak fleksibiliti semasa memilih topik. Darmawan membahasnya disini, tetapi perkara utama yang perlu diingat ialah:

Blog mengenai sesuatu yang anda nikmati. Jika anda tidak teruja dengan topik anda, menulis tentangnya akan menjadi sukar. (Dan siapa yang mahu?) Juga, pembaca tidak akan bersemangat jika anda tidak.

Blog mengenai sesuatu yang mempunyai banyak ruang untuk perbincangan. Blog memerlukan banyak kandungan yang sangat baik untuk diteruskan dan tetap menarik.

Pilih satu topik yang boleh menjadi satu sumber bagi anda. Anda mungkin tidak akan menjadi orang pertama yang membuat blog mengenai topik yang anda pilih. Jangan risau tentang perkara ini, buatlah dengan sudut yang unik. Adakah anda mempunyai peluang yang munasabah untuk menjadikan blog anda lebih baik daripada yang lain bercakap tentang perkara yang sama? Matlamat untuk mana-mana blog adalah untuk menjadi sumber ke dalam topik atau niche.

Bagaimana jika saya tidak tahu apa yang hendak diblog?

Mulakan Sahaja! Salah satu kesilapan pemula terbesar ialah memikirkan topik anda mesti ditetapkan sebetulnya sebelum anda memulakan. Jika anda seperti sebahagian besar daripada kami, anda sama ada menukar topik ditengah perjalanan (ianya okey tau) atau menyelesaikan sesuatu yang sedia ada.

Langkah 2:

Pilih Platform Blog

Panduan ini menganggap anda akan menggunakan WordPress sebagai platform blog anda, tetapi itu tidak bermakna anda perlu memilih WordPress. Jika anda ingin meneroka pilihan blogging yang berbeza saya telah menulis panduan yang bagus untuk anda tentang bagaimana untuk memilih platform blog yang betul.

Saya menggunakan WordPress untuk panduan ini kerana ia adalah platform blog yang paling popular di dunia. Malah, ia menguasai lebih daripada 25% daripada laman web di Internet. Itu satu jumlah laman web yang sangat banyak.

Tidak kira apa keadaan blog anda, saya akan sentiasa mengesyorkan WordPress atas apa-apa lagi. Tidak dinafikan terdapat platform yang lebih baik untuk anda ingin menulis artikel, tetapi WordPress adalah satu platform yang boleh merangkumi semua jenis laman web yang anda ingin buat.

Dua Jenis WordPress

Apabila anda melihat WordPress anda mungkin agak keliru kerana terdapat dua jenis. Terdapat WordPress.com dan WordPress.org. Panduan ini memberi tumpuan kepada WordPress.org yang merupakan versi WordPress yang dihoskan sendiri. Ini bermakna anda perlu mencari hos anda sendiri untuk menjadi webhost untuk anda.

Langkah 3

Daftar Domain

Ini mungkin bahagian paling sukar dalam panduan ini. Mencari domain yang anda suka adalah perkara yang sangat peribadi. Saya mempunyai lebih daripada 5 nama domain dan kebanyakannya saya tidak gunakannya! Saya hanya memikirkan domain yang cantik, membelinya, dan simpan.

Sekiranya anda menyediakan blog peribadi (personal blog) salah satu pilihan yang jelas untuk nama domain adalah nama anda sendiri. Sebagai contoh, saya memiliki fadli.com.my walaupun saya tidak menggunakannya untuk apa-apa.

Jika anda tidak mahu menggunakan nama anda sendiri atau domain sudah diambil maka anda boleh menghabiskan masa memikirkan kata-kata yang berkaitan dengan niche (topik) anda dan mencuba mereka. Ia menakjubkan apa yang anda boleh buat apabila anda menggunakan gabungan kata-kata.

Terdapat beberapa laman web yang berbeza yang dapat membantu anda dengan memberi anda cadangan nama domain berdasarkan beberapa kata kunci. Saya suka menggunakan Namevine kerana ia juga membolehkan saya mengetahui sama ada akaun media sosial untuk domain tersebut juga tersedia.

Ketika melibatkan membeli nama domain saya menggunakan GoDaddy kerana mereka murah. Mereka tidak spam saya dengan upsells dan memastikan maklumat hubungan saya adalah sesuatu yang mereka sertakan secara lalai.

.com, .co, atau sesuatu yang lain?
Terdapat jumlah TLD yang tidak berkesudahan yang anda boleh gunakan. TLD adalah huruf yang mengikuti . dalam URL. Sebagai contoh, TLD untuk laman web ini adalah .com

Peraturan am walaupun saya cuba untuk tetap dengan com sebagai TLD saya kerana ia adalah url yang biasa diingat bagi ramai orang untuk satu laman web atau blog. Walau bagaimanapun, semakin ramai orang semakin biasa melihat TLD lain, oleh itu jika anda melihat TLD yang anda suka, jangan teragak-agak untuk melakukannya. Yupp saya juga mempunyai TLD yang berlainan seperti .my, .com.my

Langkah 4:

Beli Web Host

Sekiranya anda mahu orang melawat blog anda, anda perlu memastikan ia dihoskan di suatu tempat. Ini bermakna anda perlu mencari penyedia hosting web untuk menjadi tuan rumah laman web anda. Ini boleh menjadi perkara yang sangat mengganggu untuk dilakukan kerana terdapat banyak web hosting di luar sana dan semua orang akan mempunyai pendapat yang berbeza di mana salah satu yang terbaik.

Jika anda baru bermula dengan blog maka anda boleh mengandaikan bahawa ia tidak akan memerlukan banyak sumber. Ini adalah perkara yang baik kerana ia membolehkan anda menggunakan hos web yang lebih murah. Walau bagaimanapun, apabila anda mula membina sebuah suku dan laman web anda menjadi lebih popular, anda akan ingin berpindah ke hos web yang dapat memastikan blog anda kukuh.

Dalam panduan ini, saya akan menggunakan DreamHost untuk membuat persediaan blog.

Mengapa DreamHost?

Kerana mereka adalah sebuah syarikat bebas yang dinilai dengan baik dalam perkhidmatan pelanggan.

Semua Web Host tidak dicipta sama. Saya tidak mempunyai masalah mengesyorkan DreamHost kerana saya telah mengikuti mereka selama bertahun-tahun dan saya tetap up to date pada denyut komuniti blog.

Ulasan DreamHost sentiasa berdiri di kepala dan bahu di atas syarikat lain. Salah satu perkara terbaik tentang mereka ialah anda mendapat sijil SSL percuma dengan hosting anda. Ini bermakna url blog anda mendapat https: // di hadapannya bukan hanya http: //. Google suka itu.

Langkah 5:

Install WordPress

Kebanyakan web host menjadikannya sangat mudah dengan menggunakan apa yang mereka sebut pemasangan 1-klik. Ini bermakna dalam panel kawalan mereka, anda perlu melihat butang yang mengatakan sesuatu seperti Install WordPress dan dengan menekannya anda secara ajaib akan berakhir dengan laman WordPress.

Jika hos web anda tidak menyediakan cara mudah untuk memasang WordPress maka jangan berkeringat kerana WordPress masih cukup mudah dipasang. Apa yang perlu anda lakukan ialah mendapatkan bukti kelayakan FTP untuk akaun anda, muat turun pakej WordPress dari WordPress.org, dan muat naik fail yang telah di-fail ke folder awam blog anda.

Dari sana anda harus dapat melihat blog anda dan WordPress akan membimbing anda melalui pemasangan.

Walau bagaimanapun, jika anda baru bermula, saya sangat menggalakkan anda untuk mencari hos web yang membuat Install WordPress cepat dan mudah untuk anda. Perkara terakhir yang anda ingin lakukan adalah menggemari sekitar dengan setting server untuk cuba menjalankan blog.

Langkah 6:

Mula Blogging

Anda telah siap sedia. Anda mempunyai blog yang menunggu kandungan hebat anda. Anda pasti dapat terus mengambil langkah demi langkah dengan memasang plugin dan tema yang menarik. Malah, walaupun saya menunjukkan kepada anda betapa mudahnya untuk memulakan blog itu tidak bermakna anda perlu melompat masuk dan mula blog hari ini.

Sebaliknya, anda mungkin mahu memastikan anda menetapkan blog anda untuk berjaya secepat mungkin, bukan? Untuk itu, anda perlu melangkaui persediaan blog WordPress asas sahaja. Terdapat banyak perkara yang perlu dilakukan, tetapi jangan risau, semuanya mudah.

Leave a Reply