Definisi Saya Mengenai Entrepreneur

Kepada saya, seorang Entrepreneur (Usahawan) adalah seorang pemimpi, seorang penggiat, dan seorang yang mempunyai cita-cita untuk membentuk sesuatu yang lebih besar daripada diri mereka sendiri.

Mereka telah memperoleh tahap kecerdasan perniagaan yang diperlukan untuk membina sesuatu walaupun terdapat risiko. Risiko-risiko tersebut mungkin berkaitan dengan kewangan, emosi, dan / atau wilayah.

Usahawan menunjukkan banyak ciri-ciri: secara teori, mereka bertanggungjawab, teratur, yakin, kreatif, dan bermotivasi. (Jangan teragak-agak untuk beritahu saya jika ada kekurangan sesuatu.)

Mereka melihat peluang, di mana orang lain melihat masalah. Usahawan menggunakan pengetahuan dan sifat peribadi mereka untuk mengumpulkan maklumat, menyusun produk atau perkhidmatan, rangkaian, dan mengejar penciptaan nilai untuk kebaikan masyarakat yang lebih baik.

Mengapa menjadi Usahawan?

Setiap hari, ramai memikirkan “memulakan sesuatu” bagi diri mereka. Internet telah memudahkannya untuk membangun dan memupuk idea-idea baru untuk perdagangan.

Semangat keusahawanan masih hidup dan berkembang seperti tidak pernah berlaku sebelumnya.

Terdapat banyak sebab orang bercita-cita untuk menjadi usahawan:

  • untuk mengawal kehidupan kerja, memberi kesan positif kepada masyarakat, dan tentu saja, untuk mendapat keuntungan yang besar.

Di atas semua itu, saya fikir orang bosan dengan kerja 9-5 jam standard. Orang memerlukan pekerjaan yang lebih memuaskan demi kesejahteraan mereka. Kita perlu terus merapatkan jurang antara kerja dan keseronokan.

Senarai sebab untuk menjadi berniaga sendiri terus dan terus.


Walau bagaimanapun, jangan biarkan ia membutakan anda. Seperti yang mereka katakan, semua yang berkilauan bukan emas!

Anda tidak boleh hanya “menjadikan suis” untuk Keusahawanan dan mengharapkan untuk hidup gaya hidup mewah, bebas kerja, CEO. Sekiranya anda membuat keputusan mengenai jalan ini, jangka bekerja lebih keras dan lebih banyak masa berbanding sebelumnya. Ini tidak mudah.

Akan ada banyak tekanan dari ketidakpastian, jam yang panjang, dan pertempuran menanjak yang berterusan.

Malangnya, kebanyakan orang terlepas dari “sisi gelap” ini. Tekanan yang dahsyat mengetuk banyak usahawan keluar dan itulah sebabnya lebih daripada separuh perniagaan gagal dalam tempoh lima tahun pertama.

Lebih-lebih lagi, janganlah mengharapkan peniaga industri lain untuk menjadi root untuk anda atau menunjukkan kepada anda ke mana hala tuju. Pasti, orang akan menggalakkan anda, tetapi tidak akan ada meminjamkan tangan.

Saingan tidak pernah berhenti.

Anda (dan pasukan anda) mesti menavigasi perairan dan mencari cara untuk membezakan dan mengoptimumkan proses perniagaan anda. Kemungkinan ditumpuk terhadap anda dari awal lagi.

Ia akan menjadi perjalanan yang menyakitkan hati dan anda perlu menerimanya.

Siapa yang boleh menjadi Usahawan?

Semua orang. Ya, saya benar-benar percaya sesiapa sahaja boleh menjadi bos mereka sendiri!

Anda tidak perlu menjadi orang Melayu Sejati. Anda tidak memerlukan bapa saudara kaya. Anda tidak memerlukan mentor. Anda harus mempunyai visi dan kecenderungan yang kuat bagaimana usaha anda akan memberikan nilai yang unik. Dedikasi dan disiplin juga penting.

Dan yang paling penting …

Anda perlu memandu dan mentaliti tanpa rasa takut terhadap kegagalan.

Perhatikan: sesiapa sahaja boleh mencapai perkara ini.

Keusahawanan didasarkan pada tujuan, kreativiti dan nilai – ketiga-tiga faktor ini menjana usaha.

Kejayaan bergantung kepada keupayaan untuk bertahan, menyesuaikan diri, dan berkembang. Jangan biarkan huraian buku atau pendapat ahli menghalang anda daripada bermula. Walaupun kesamaan wujud di kalangan Usahawan, tidak ada satu-saiz-sesuai-semua.

Lakukanlah cara anda.

~fadli

Leave a Reply