99% Dari Individu Yang Sukses Mulai Melakukan 9 Hal Ini Di Awal Kehidupan

Orang mendefenisikan sukses dalam banyak cara yang berbeza.

Sesetengah berpendapat ia adalah sejumlah duit. Yang lain mendefinisikannya sebagai cara hidup, tahap kebebasan. Sebenarnya, anda boleh menentukan sukses seratus cara yang berbeza – satu-satunya perkara yang penting ialah sama ada anda telah memenuhi harapan anda untuk diri anda sendiri.

Sekiranya anda bertanya kepada kebanyakan orang apa yang mereka kehendaki, namun hampir semua orang akan mengatakan, dalam beberapa cara, mereka mahu menjadi “sukses”. Mereka mahu promotion, kereta mewah, rumah di bukit, dan seterusnya. Sayangnya, kerana “sukses” adalah matlamat subjektif, sangat sedikit orang yang mempunyai apa-apa pelan tindakan atau idea lain tentang bagaimana mereka akan mencapai sukses yang mereka mahukan sangat. Mereka percaya, jika mereka hanya berkata atau memikirkannya cukup, sukses hanya akan “berlaku”.

Kecuali ia tidak berfungsi seperti itu.

Berikut adalah perkara-perkara yang harus anda lakukan pada 20-an untuk menjamin anda akan berjaya – tidak peduli apa.

Semakin cepat anda bermula, semakin baik.

1. Mula Bekerja Pada Kesihatan Emosi Anda, Sekarang.

Kehidupan hanya akan menjadi sibuk.

Sering kali, orang kata frasa, “Saya akan apabila saya jauh sedikit.” Tetapi kemudian mereka sedikit lebih jauh, dan tiada perubahan. Mereka hanya berkata, “Saya akan melakukannya apabila saya lebih tua. Kemudian, apabila saya mempunyai lebih banyak masa. “

Tetapi ini adalah kitaran berbahaya. Ambil 5 atau 10 minit, setiap hari, dan mula mengamalkan tabiat bekerja pada kesihatan emosi anda sekarang.

2. Luangkan masa dengan orang yang tidak berusia 20-an.

Anda tidak belajar menghabiskan banyak masa di sekeliling orang yang betul-betul di mana anda berada.

Anda belajar dengan mengelilingi diri anda dengan orang-orang yang jauh bersama, yang telah berada di mana anda berada dan telah berpindah ke peringkat seterusnya. Sekiranya anda berumur 20-an, anda mahu meluangkan masa dengan orang-orang yang berusia 30-an, 40-an, 50-an dan ke atas. Mereka adalah orang-orang yang mempunyai jawapan – bukan kawan anda yang berusia 25 tahun dan masih cuba untuk mencari sesuatu untuk dirinya sendiri.

3. Simpan dan Melabur Sebanyak Mungkin Duit.

Pelaburan memberi manfaat paling banyak daripada pembolehubah masa.

Semakin cepat anda boleh mula menyimpan dan melabur, semakin dramatik keuntungan anda akan melebihi jangka panjang. Business Insider menerbitkan satu post mengenai perkara ini tentang berapa banyak duit yang akan anda peroleh untuk bersara jika anda mula menyimpan semasa anda berusia 25 tahun berbanding dengan 35 tahun.

Perbezaannya sangat besar.

Kedua, kebebasan kewangan tidak datang dari membeli kasut atau mimosas baru semasa makan tengah hari. Kebebasan kewangan mula berlaku apabila wang menjadi alat untuk digunakan untuk menghasilkan lebih banyak wang. Ia perlu bekerja untuk anda – bukan sebaliknya. Dan semakin cepat anda mula mengamalkan kemahiran itu, semakin cepat anda akan sampai ke tempat di mana anda mendapat jaminan kewangan.

4. Menghapuskan Rakan-Rakan yang Tidak Pergi ke Mana-Mana Dalam Kehidupan.

Ini mungkin terdengar keras, tetapi itu benar: anda adalah gambaran langsung orang-orang di sekeliling anda.

Pada satu ketika, penting untuk menyedari di mana orang berada dalam kehidupan, dan berapa banyak masa yang anda mahu terus melabur dalam hubungan tersebut. Anda tidak perlu berminat mengenainya, atau berhenti bercakap dengan rakan-rakan lama. Tetapi anda juga tidak boleh terus menghabiskan dua malam seminggu untuk lepak dengan kawan anda yang sepenuhnya selesa dalam tugas kecilnya – jika itu bukan jenis kehidupan yang anda inginkan untuk diri sendiri.

Persahabatan adalah pelaburan.

Melabur secara bijak.

5. Teruskan membaca (walaupun anda tidak bersekolah).

Begitu ramai orang berhenti membaca dalam 20-an mereka.

Kita hidup dalam usia rancangan Netflix dan podcast, wawancara siri YouTube ‘dan IGTV. Tetapi sebenarnya, bacaan adalah pengalaman yang sama sekali berbeza. Ia melambatkan anda. Ia memaksa anda berfikir secara mendalam. Ia juga merupakan satu-satunya bentuk pemindahan pengetahuan yang membolehkan kita menerima pandangan daripada orang-orang yang datang beberapa dekad, bahkan berabad-abad, sebelum kita.

Orang pintar membaca – dan anda juga perlu.

6. Cari Rejim Latihan yang Menambah Tujuan Jtama anda Dalam Kehidupan.

Sukses hampir selalu berakar dalam beberapa bentuk latihan fizikal. Malah titan catur, Bobby Fischer, bersumpah dengan rutin senamannya untuk kekal dalam bentuk dan memberi tumpuan kepada perlawanan yang akan datang.

Apabila kita masih muda, kita cenderung hanya mengaitkan senaman fizikal dengan “sukan.” Tetapi apabila kita menjadi lebih tua, senaman fizikal menjadi salah satu daripada beberapa cara kita dapat mengekalkan hubungan dengan diri kita – masa gim kita adalah masa peribadi kita; satu pagi esok pagi membersihkan kepala anda untuk hari itu.

Daripada hanya mengaitkan senaman dengan “bersesuaian,” fikirkan ia sebagai rutin untuk menjadikan anda lebih baik dalam semua aspek kehidupan anda.

6. Jangan Biarkan Hobi Anda Mati.

Kita semua mempunyai perkara yang kita suka lakukan semata-mata untuk keseronokan.

Malangnya, mereka cenderung untuk jatuh ke tepi jalan kerana kehidupan terus berjalan. Hobi kita menjadi repriorit. Kerjaya kita mengambil alih. Tambah dalam keluarga, anak-anak, bil, percutian, dan lain-lain, dan perkara seterusnya yang anda tahu, telah sepuluh tahun sejak anda mengambil gitar atau menulis dalam jurnal anda.

Tetapi hobi kita adalah apa yang membuatkan kita mendarat. Mereka membantu kita ingat untuk tidak mengambil berat terlalu serius, dan sentiasa meluangkan masa untuk menikmati perjalanan.

7. Cari Seorang Mentor – dan Melepaskan Ganjaran Jangka Pendek untuk Pengetahuan yang akan Berlangsung Seumur Hidup.

Semua orang berusia 20-an sangat terobsesi dengan menjadi sukses secepat mungkin.

Dan sementara kelaparan seperti ini berjaya, itu tidak boleh menyebabkan anda membuat keputusan yang pantas. Sebagai contoh, apa yang lebih berharga:

  • Menawarkan perkhidmatan anda sebesar $ 1000 tetapi diperlakukan sebagai vendor? Atau menawarkan perkhidmatan anda secara percuma tetapi mulai bekerja langsung dengan orang yang paling ingin anda pelajari?

Banyak orang akan tidak bersetuju dengan mentaliti semacam ini, tetapi ia adalah salah satu cara pintas “sukses” di planet ini. Lebih-lebih lagi anda boleh memberi ganjaran jangka pendek, dan melabur dalam diri anda, perkara-perkara yang lebih perlahan mungkin pada mulanya tetapi semakin tinggi siling anda akhirnya akan menjadi.

8. Memupuk Hubungan anda Dengan yang lain.

Saya pernah berfikir bahawa anda hanya boleh sukses (dalam 20-an anda) jika anda berdedikasi 100%, taksub dengan kemajuan, dan, baik, tunggal.

Terdapat banyak usahawan, terutamanya yang hidup dengan mentaliti semacam ini – dan bahkan orang yang mempunyai hubungan akan kerap tidak mengutamakan pasangan mereka. Dan walaupun pasangan mereka akhirnya akan berkata, “Dia selalu mengatakan dia harus bekerja, dan tidak ada masa untuk saya.”

Tetapi ini adalah pendekatan yang salah untuk perniagaan dan kehidupan.

Saya datang untuk belajar (melalui hubungan saya sendiri) yang mempunyai seseorang untuk berkongsi perjalanan dengan, untuk emosional menyokong anda di sepanjang jalan, tidak akan menahan anda. Jika apa-apa, pasangan hidup akan membuat anda lebih baik – yang bermaksud tanggungjawab anda untuk membantu memupuk hubungan itu di sepanjang jalan.

Leave a Reply