Bina Fokus & Ketangkasan Mental Anda

Daripada semua komoditi di dunia, betapa ironisnya “kuasa otak” adalah satu yang paling dicari. Setiap hari, saya perhatikan lebih ramai orang mencari ketangkasan dan ketajaman dalam minda.

Produktiviti, kecergasan, ekstrak, meditasi, kecekapan, Yoga; ini semua perkataan yang muncul apabila saya berfikir tentang kehebatan mental.

Anda mempunyai kuasa atas minda anda – bukan peristiwa luar. Tahu ini, dan anda akan mendapat kekuatan.

Marcus Aurelius (Maharaja Romawi, lelaki yang suka falsafah)

Amaran: bahaya di hadapan

Pada bulan ini dalam hidup saya, ketahanan mental adalah satu matlamat untuk saya. Terutamanya kerana saya tidak mempunyai tanggungjawab konkrit.

Anda berfikir “oh, itu tidak sukar,” tetapi dalam fikiran saya, ia adalah cerun yang licin untuk tidur lewat tengah hari, kesihatan yang tidak baik, kebosanan, dan tempoh masa ber-social.

Saya tidak boleh mempunyai semua itu.

Jadi, dengan pilihan, sudah tiba masanya untuk membuang kotoran saya ke dalam overdrive yang lengkap – ini bermakna perkara gim terlebih dahulu, diet yang ketat, dan menyekat bunyi yang tidak perlu.

Mentaliti adalah besar.

Kurang bunyi

Sekiranya saya dapat mengesan% hidup saya, saya telah membelanjakan sama ada mendengar muzik atau mengikuti perbualan dalam podcast.

Muzik, sebaliknya, adalah sebahagian daripada hari saya …

Berjemur di sekitar rumah? Muzik.

Memandu di dalam kereta? Muzik.

Mengangkat di gym? Muzik.

Masalah saya di sini adalah saya rasa saya menyebarkan jus otak saya terlalu nipis.

Pada mulanya, ini mungkin kelihatan seperti isu yang tidak diterbitkan. “Sedikit audio di sana sini, jadi apa?” Tetapi lebih masa, hari demi hari, saya melakukan terlalu banyak.

Saya membayar yuran dan menekankan diri saya sedikit demi sedikit.

Ia mungkin dalam bentuk kurang mendapat perhatian untuk penulisan saya.

Mungkin saya lebih berisiko mengalami kemalangan semasa memandu. Adakah latihan saya boleh memperbaiki tanpa lagu?

Jawapan: Ya.

Akhir-akhir ini, saya telah mengurangkan jumlah auto pilot automatik.

Memandu setiap kali dalam senyap sebenarnya tidak begitu pelik. Ia semacam santai dan menyegarkan. Anda lihat lebih banyak. Kadang-kadang saya mendapati bangunan atau benda atau orang yang saya tidak perasan dalam pemacu harian saya. Anda akan terkejut betapa visi bersambung adalah untuk bunyi.

Setakat kecergasan berjalan, ia sangat bermanfaat untuk pergi satu hari seminggu di gym tanpa fon kepala. Apabila saya melakukan ini, angkatnya berasa lebih berpusat dan padat – saya lebih mampu menyasarkan otot.

Pam yang lebih baik? Lebih gembira saya.

Singkirkan Telefon

Pada banyak kesempatan dalam penulisan saya, saya telah menyatakan pemikiran saya mengenai media sosial dan perangkap penggunaannya. Ringkasnya, saya penyokong besar untuk menjadi 100% perhatian media yang anda makan setiap hari.

SEMUA daripada kita perlu terus memeriksa sumber maklumat dan berapa banyak masa yang kita dermakan kepada penggunaan dalam talian yang buruk (boros).

Pendapat saya? Media sosial hanyalah syaitan dalam gaun baru.

Saya tahu, ini benar-benar relatif. Masa “sia-sia” seorang lelaki adalah harta karun seorang lelaki … bagaimana keadaannya

Walau bagaimanapun, hanya sedar tentang tenaga mental yang anda belanjakan pada skrin anda.

Tanyalah diri anda sendiri: “Adakah ini menguntungkan masa saya?”

Panggilan adalah sepenuhnya kepada anda.

Satu kaedah pertempuran: jangan melihat telefon anda sehingga siang hari

Jangan salahkan saya, saya bukan guru.

Jika saya jujur, melihat telefon saya membantu saya bangun; banyak kali ia adalah perkara pertama yang saya lihat.

Oleh itu marilah saya menjadi jelas, saya tidak hidup dengan peraturan ini … tapi, sudah pasti ia sesuatu benda harus dilakukan

Mengatasi kerja yang paling penting terlebih dahulu – lakukan apa yang perlu dilakukan sebelum anda menghancurkan perhatian anda dengan meme kucing.

Ia benar-benar membantu untuk menyambung semula pemberitahuan. Elakkan email jika boleh. Pergi waktu makan tengah hari? Pergi ke sana, lihatlah! Semua tweet, post, dan meme itu masih di sana menunggu anda.

Teruskan kawalan

Semua ini datang kepada beberapa perkara:

  • Tolak godaan
  • Berhati-hati

Apabila ini berlaku, segala-galanya menjadi lebih mudah – bangun menjadi lebih mudah, menumpukan lebih mudah, dan berkata “tidak” kepada ? lebih mudah.

Saya percaya bahawa jika anda membongkar diri dari bunyi bising dan aktiviti menumpukan pada tumpuan anda, anda secara semulajadi akan membina kognisi mental anda.

~fadli

Leave a Reply