Bagaimana Memilih Perisian Blog yang Terbaik untuk Blog Anda

Anda telah memutuskan bahawa anda ingin membuat blog yang berfungsi kerana anda tahu potensi besar blog boleh mewujudkan gaya hidup yang anda inginkan. Anda tahu anda memerlukan beberapa jenis perisian blog.

Anda seorang yang bijak.

Malangnya, apabila anda melihat aplikasi blogging yang berbeza, anda mudah merasa sedikit bingung dengan semua pilihan yang ada.

Dalam panduan ini, anda akan mendapat pemahaman yang lebih baik tentang perisian / aplikasi / platform blog yang berbeza dan bagaimana setiap satu dapat memberi manfaat kepada keperluan anda.

1. WordPress.org

WordPress.org adalah perisian blog paling popular di dunia. Bermula pada tahun 2003, WordPress kini menguasai lebih daripada 30% daripada semua laman web di internet.

Nota: Jangan terkeliru WordPress.org dengan WordPress.com.

Salah satu perkara yang mengelirukan mengenai WordPress adalah dua domain yang anda lihat di atas. .com adalah bahagian komersial WordPress. Inilah cara mereka membuat wang dengan perisian percuma mereka. Anda boleh menjalankan laman web anda di WordPress.com dan mereka akan melakukan semua web hosting untuk anda.

Ini adalah jalan yang mudah bagi orang kerana ia bermakna anda tidak perlu bimbang tentang hosting sama sekali.

Walau bagaimanapun, anda terhad kepada apa yang anda boleh suaikan dan memasang.

Jika anda mahukan cadangan saya, saya cadangkan anda pergi menggunakan versi WordPress yang dihoskan sendiri. Ini bermakna anda mempunyai kawalan penuh terhadap blog anda dan anda boleh melakukan apa sahaja yang anda inginkan dengannya. Tiada sekatan.

WordPress.org adalah perisian blog percuma sumber terbuka yang membolehkan anda membina laman web atau blog anda dalam beberapa minit.

Ia adalah penyelesaian yang dihoskan sendiri yang bermaksud bahawa anda perlu mendaftar dengan penyedia hosting WordPress. WordPress adalah pilihan yang hebat jika anda ingin mempunyai kawalan penuh ke atas masa depan blog anda.

Jika anda ingin memulakan blog yang akan berubah menjadi perniagaan anda maka WordPress.org adalah satu-satunya perkara yang saya cadangkan. Ini tidak bermakna ia adalah satu-satunya pilihan, tetapi apabila ia membabitkan perisian blog, ia adalah pilihan terbaik.

Walaupun perisian lain dibincangkan di bawah adalah hebat dalam hal sendiri, WordPress menawarkan anda fleksibiliti dan pilihan yang paling hebat.

Kebaikan

 • WordPress.org memberikan anda kawalan ke atas setiap aspek laman web anda.
 • Anda boleh mengembangkan blog anda dan menambah ciri tambahan seperti forum, kedai dalam talian, dan keahlian yang dibayar. Ini menjadikan WordPress platform blogging terbaik untuk menghasilkan wang.
 • Terdapat ribuan tema percuma yang tersedia untuk WordPress. Ini membolehkan anda membuat laman web yang indah yang berdiri di luar keramaian.
 • Anda juga mendapat akses kepada lebih daripada 54,000 plugin percuma. Plugin ini seperti aplikasi untuk blog WordPress anda yang membolehkan anda menambah ciri seperti borang kenalan, galeri, dll.
 • WordPress adalah mesra SEO. Anda boleh membuat URL, kategori dan tag mesra SEO dengan mudah untuk post anda. Tambahan pula, ada banyak plugin SEO hebat untuk ciri-ciri tambahan.

Keburukan

 • Menguruskan laman web anda sendiri datang dengan sedikit keluk pembelajaran.
 • Anda perlu menguruskan sandaran dan keselamatan anda sendiri.

Harga

Perisian WordPress percuma, tetapi anda perlu mempunyai nama domain (kira-kira RM 10 / tahun) dan hosting (biasanya bermula dari RM 12 / bulan).

Anda memerlukan nama domain dan web hosting untuk memulakan mana-mana jenis laman web.

2. Blogger

Blogger adalah perkhidmatan blog percuma oleh Google. Ia menawarkan cara yang cepat dan mudah untuk membuat blog untuk pengguna yang tidak berteknologi tinggi.

Blogger adalah salah satu platform blog terawal yang ada. Ia pertama kali dilancarkan pada tahun 1999 oleh Pyra Labs. Kemudian pada tahun 2003, Google mengakuisisi Blogger dan mengubahnya semula sebagai produk yang kita tahu hari ini.

Apa yang anda perlukan adalah akaun Google untuk memulakan blog percuma di Blogger.

Kebaikan

 • Blogger adalah percuma.
 • Ia mudah digunakan dan dikendalikan tanpa sebarang kemahiran teknikal.
 • Mempunyai kelebihan tambahan platform dan kebolehpercayaan Google yang mantap.

Keburukan

 • Anda terhad kepada alat blogging dasar, dan tidak dapat menambahkan ciri baru apabila blog anda berkembang popular.
 • Pilihan design adalah terhad, dengan template kurang tersedia. Template pihak ketiga untuk Blogger selalunya berkualiti rendah.
 • Blogger tidak menerima kemas kini yang kerap atau ciri baru.
 • Google boleh menangguhkan blog anda pada bila-bila masa, atau membatalkan perkhidmatan Blogger sama sekali. (Mereka mempunyai sejarah membuang projek tanpa amaran, seperti Feedburner.)

Sesetengah pengguna bermula dengan Blogger kerana ia adalah percuma, tetapi akhirnya seiring blog mereka tumbuh, mereka akhirnya bertukar dari Blogger ke WordPress untuk mendapatkan lebih banyak ciri dan kawalan ke atas laman web mereka.

Harga

Blogger adalah percuma dengan subdomain Blogger seperti https://example.blogspot.com. Jika anda ingin menggunakan domain tersuai, anda perlu membeli dari pendaftar domain pihak ketiga.

3. Medium

Dilancarkan pada tahun 2012, Medium telah berkembang menjadi komuniti penulis, blogger, journalist, dan pakar. Ia adalah platform blogging yang mudah digunakan dengan ciri rangkaian sosial yang terhad.

Medium berfungsi seperti laman rangkaian sosial di mana anda boleh membuat akaun dan mula menerbitkan artikel anda. Selepas anda mendaftar, anda akan mempunyai alamat profil seperti ini: https://medium.com/@yourname. Tetapi anda tidak boleh menggunakan domain anda sendiri.

Kebaikan

 • Medium mudah digunakan, tanpa persediaan yang diperlukan dan tiada kemahiran pengekodan diperlukan.
 • Ia membolehkan anda untuk mencapai komuniti dalam talian orang-orang yang mempunyai minat yang sama.
 • Anda boleh memberi tumpuan semata-mata untuk menulis, bukannya mereka design laman web.

Keburukan

 • Ciri-ciri sangat terhad dari segi reka bentuk atau pembinaan jenama.
 • Medium memiliki penonton anda, jadi kehilangan blog anda bermakna kehilangan semua pengikut anda.
 • Anda tidak boleh menggunakan nama domain anda sendiri. Anda hanya akan mendapat halaman profil seperti di Facebook, mis. https://medium.com/@yourname.
 • Anda tidak boleh menjalankan iklan anda sendiri untuk menghasilkan wang.

Harga

Medium adalah percuma untuk digunakan.

Walaupun platform kelihatan menarik pada mulanya, kekurangan pengewangan dan kawalan menyebabkan kebanyakan orang beralih dari Medium ke WordPress.

4. SquareSpace

Squarespace adalah perkhidmatan pembinaan laman web yang membolehkan anda membuat laman web yang cantik dengan menggunakan alat drag dan drop yang mudah. Ia memberi tumpuan kepada pemilik perniagaan kecil yang mencari cara mudah untuk mewujudkan kehadiran dalam talian.

Bermula pada tahun 2003, Squarespace kini menguasai berjuta-juta laman web dalam talian.

Kebaikan

 • Squarespace adalah simple dan mudah digunakan untuk pemula yang tidak begitu cerdas teknologi.
 • Ia mempunyai templat yang direka khas secara profesional.
 • Ia secara berasingan menawarkan nama domain dengan SSL / HTTP dan kedai e-dagang.

Keburukan

 • Squarespace adalah terhad kepada ciri-ciri yang dibina dalam platform proprietari mereka.
 • Integrasi adalah terhad kepada beberapa perkhidmatan dan alat tertentu.

Harga

Squarespace mempunyai pelan harga yang berbeza untuk laman web dan kedai dalam talian.

Harga untuk pembinaan laman web Peribadi mereka bermula pada Rm 64 / bulan, atau Rm 42 / bulan jika anda membayar untuk tahun sebelumnya. Untuk pelan Perniagaan, harga bermula pada Rm 108 / bulan, atau Rm 78 / bulan ditaksir setiap tahun.

Sedangkan harga untuk kedai dalam talian bermula dari Rm 108 / bulan dan sehingga Rm 160/ bulan.

Seringkali pengguna akhirnya beralih dari Squarespace ke WordPress untuk meminimumkan perbelanjaan mereka dan menambah lebih banyak ciri di laman web mereka.

5. Wix

Wix adalah platform yang dihoskan untuk membina laman web. Ia menawarkan penyelesaian untuk perniagaan kecil untuk membina sebuah laman web menggunakan alat drag dan drop. Anda juga boleh menambah blog ke laman web anda dengan menambahkan aplikas Wix Blog.

Wix.com diasaskan pada tahun 2006 sebagai platform di mana sesiapa sahaja boleh membuat laman web mereka yang menakjubkan tanpa memerlukan kemahiran pengekodan. Ia kini mempunyai lebih daripada 110 juta pengguna di seluruh dunia.

Kebaikan

 • Anda boleh menyesuaikan laman web anda menggunakan berpuluh-puluh templat dan aplikasi pihak ketiga.
 • Bina tapak anda dengan alat drag dan drop yang mudah; tiada kemahiran pengekodan diperlukan.
 • Persediaan adalah cepat dan mudah.

Keburukan

 • Akaun percuma adalah terhad dan menunjukkan penjenamaan Wix dan iklan di laman web anda.
 • Aplikasi pihak ketiga percuma adalah terhad.
 • Sebaik sahaja anda memilih template, anda tidak boleh mengubahnya.
 • Ciri e-dagang adalah terhad kepada rancangan berbayar, dan bahkan ciri-ciri tersebut terhad.
 • Ciri blog tidak sepadan dengan platform lain dalam senarai.

Harga

Pembina laman web asas Wix adalah percuma. Dengan akaun Wix percuma, anda akan mendapat subdomain Wix yang kelihatan seperti ini: https://username.wixsite.com/example.

Walau bagaimanapun, anda boleh menambah domain tersuai untuk Rm 12 / bulan. Rancangan premium mereka bermula dari Rm 32 / bulan dan naik Rm 98 / bulan.

Acik.my Cadangan Perisian Blog: WordPress

Ia mempunyai kelemahan dan ia boleh menjadi sangat sukar jika anda memasang banyak plugin, tetapi secara keseluruhan ia mempunyai ekosistem yang terbaik, boleh dipasang pada hampir mana-mana host web, dan menawarkan anda fleksibiliti yang paling mantap.

Saya tidak pernah mendengar sesiapa pun dengan blog mengatakan bahawa mereka berharap mereka tidak pergi dengan WordPress. Sebaliknya, saya tidak dapat mengira orang yang telah meletakkan diri mereka sendiri dengan memulakan blog di Blogger atau platform lain dan kemudian perlu beralih ke WordPress.

Saya menganggapnya sebagai pilihan terbaik untuk menjalankan dengan hampir apa sahaja keadaan ketika memulakan blog. Walau bagaimanapun, Squarespace tidak jauh di belakang jika anda tidak mencari banyak penyesuaian dan tidak keberatan kekurangan plugin.

1 thought on “Bagaimana Memilih Perisian Blog yang Terbaik untuk Blog Anda”

Leave a Reply