Fokus pada Jenama Anda Sebelum Anda Fokus pada SEO

Anda telah research selama berminggu-minggu. Anda telah mempelajari guru dan belajar bagaimana mereka membina laman web mereka dari nothing jadi empayar. Anda kini memahami bahawa SEO sangat penting untuk anda dan impian anda.

Sekejap, anda tidak pasti apa SEO?

Nah, saya rasa saya perlu memberi tahu sedikit latar belakang SEO terlebih dahulu.

SEO Primer

SEO bermaksud pengoptimuman enjin carian (search engine optimization) . Ia adalah amalan untuk menjadikan blog anda diiktiraf dengan baik dalam enjin carian (google, bing, yahoo, dll). Orang ramai membuat kerjaya dari perkara ini kerana ia sangat berharga untuk diiktiraf dengan baik untuk istilah tertentu dalam enjin carian.

Kemungkinan besar orang akan menemui blog anda dari hasil carian yang mereka temukan di Google. Anda menyukai orang-orang ini kerana ini bermakna mereka mempunyai niat dengan pelayaran web mereka. Apa yang saya maksudkan dengan niat ialah mereka mencari sesuatu yang spesifik dan apabila mereka datang ke blog anda, mereka berharap anda mempunyai penyelesaian.

Jika anda berbuat demikian, anda telah meningkatkan peluang anda untuk membuat mereka untuk menyertai senarai mel atau membuat jualan.

Ia seperti memiliki stesen minyak. Anda tidak membuat wang melainkan seseorang memerlukan minyak. Tiada siapa yang berhenti membeli minyak ketika mereka masih mempunyai 3/4 tangki yang tersisa. Anda perlu berada di sekeliling mereka menyedari mereka perlu mendapatkan minyak.

Menjadi stesen minyak dalam talian mereka.

Anda tidak pernah terfikir seseorang akan memberi nasihat seperti, kan?

SEO adalah Penting

Moga, anda melihat nilai dalam SEO. Ia cukup penting untuk banyak blog dan dengan mudah menjadi alasan mengapa blog anda berjaya atau tidak pernah mendapat berjaya.

Apabila orang mula belajar tentang SEO mereka jatuh ke dalam strategi yang tidak terkira. Terdapat banyak strategi di luar sana. Sesetengahnya pasti akan berfungsi, yang lain hanya meneka.

Anda melihat masalah dengan SEO adalah bahawa enjin carian tidak terang-terangan keluar dan mengatakan “ini adalah semua perkara yang kami cari pada laman web supaya anda hanya perlu melakukan perkara-perkara ini.”

Sebaliknya, pakar SEO cuba memikirkan perkara kecil yang mereka percaya bahawa enjin pencarian mencari dan meyakinkan diri mereka bahawa mereka telah mendedahkan rahsia.

Adakah anda perlu mengetahui semua rahsia ini untuk menjalankan blog yang berjaya?

Saya tidak fikir begitu. Saya fikir anda harus mempunyai pemahaman asas tentang bagaimana SEO berfungsi walaupun supaya anda tidak sepenuhnya melumpuhkan diri sendiri dalam talian.

Saya mahu anda menyimpan sesuatu dalam fikiran, walaupun. Saya akan highlight ini dan pastikan anda memahaminya.

Sesuatu Lebih Penting Daripada SEO

Serius, ini mungkin perkara paling penting yang anda pelajari tahun ini.

Jenama anda akan sentiasa mengecilkan SEO.

Sentiasa.

Tidak ada soalan mengenai perkara ini. SEO boleh memimpin anda, tetapi jenama anda membuat jualan.

SEO boleh membawa seseorang ke laman web anda, tetapi jika mereka tidak suka apa yang mereka baca maka mereka hanya akan klik butang belakang dan cuba laman seterusnya dalam senarai. Inilah salah satu sebab mengapa saya tidak spam orang dengan panggilan untuk mendaftar untuk senarai mel saya ketika mereka melawat blog ini. Saya perlu menawarkan mereka penyelesaian dahulu sebelum meminta apa-apa dari mereka.

Saya tidak tahu mengapa mereka datang ke blog ini, tetapi saya mengandaikannya kerana mereka mengikuti pautan dari suatu tempat. Ia mungkin dari Google atau mungkin dari Twitter. Sama ada cara, mereka mengklik pada pautan kerana mereka mencari sesuatu dan penting bagi saya bahawa mereka boleh mendapatkan maklumat itu tanpa saya meletakkan halangan.

Kesan pertama ini adalah sebahagian daripada jenama blog ini.

Apa itu Jenama?

Apabila dua orang sedang mengadakan perbualan dan salah seorang daripada mereka bertanya sama ada yang lain mengetahui Mohd Fadli, orang itu mungkin menjawab dengan “Ya, dia adalah loser sebenar.” Itulah jenama saya kepada orang itu. Saya dicap sebagai asshole. Sesuatu yang saya buat itu memberi kesan kepada orang itu dan sekarang saya terjebak dengan jenama itu.

Orang lain mungkin mengatakan bahawa saya orang yang paling menyeronokkan untuk dibawa menyanyi dan jadi jenama saya kepada orang itu.

Salah satu cara untuk memikirkan penjenamaan ialah penjenamaan adalah kesan yang anda berikan pada seseorang. Apabila seseorang berfikir tentang anda atau blog anda apakah fikiran dan perasaan awal anda?

Itulah jenama anda.

Pembelian Berdasarkan Emosi

Orang suka berfikir bahawa mereka membeli sesuatu kerana logik apabila kebanyakan masa kita membuat keputusan pembelian berdasarkan emosi. Penjenamaan pergi jauh ke dalam ini. Saya tidak akan pernah membeli MacBook atau telefon Apple kerana saya melekatkan emosi kepada Samsung secara positif. Apabila saya berfikir tentang Macbook atau Apple saya tidak semestinya mengalami peningkatan emosi negatif, tetapi saya tidak mendapat yang positif juga.

Apabila saya berfikir tentang Samsung perasaan pertama saya adalah kegembiraan. Ini adalah kesan jenama Samsung oyang telah tersemat bertahun-tahun.

Apabila anda berfikir tentang Samsung, anda mungkin mempunyai perasaan yang sama sekali berbeza kerana jenama mempunyai kesan yang berbeza kepada anda. Intinya ialah anda tidak membeli perkara yang mempunyai kesan jenama negatif kepada anda.

Apa yang tidak menarik tentang penjenamaan ialah bahawa anda tidak dapat mengawal kesan apa yang akan ia tinggalkan pada orang. Anda hanya boleh mencuba yang terbaik untuk meninggalkan kesan yang positif yang mempengaruhi cara mereka melihat jenama anda. Alasannya adalah kerana kita semua menghargai perkara yang berbeza. Saya menghargai estetika yang cantik semasa anda menghargai harga.

Apabila saya melawat blog, saya menilainya dengan segera berdasarkan designnya. Itulah kesan pertama dan ia menentukan sama ada saya pergi dengan serta-merta atau membuat keputusan untuk membaca.

Anda boleh memberitahu saya bahawa anda membuat RM 30,000 sebulan di blog anda, tetapi jika design ia buruk saya tidak akan percaya kepada anda. Saya akan fikir anda cuba menipu saya. Saya fikir cara ini kerana saya melihat dunia melalui nilai-nilai saya dan jika jenama anda tidak selaras dengan nilai saya dalam beberapa cara, ia akan menjadi sukar bagi anda untuk membuat jualan.

Inilah sebabnya mengapa saya mengatakan jenama anda lebih penting daripada SEO. Jika tumpuan tunggal anda pada SEO, anda mungkin akan membuang masa anda. Anda boleh mendapatkan beribu-ribu orang ke blog anda dan menonton beribu-ribu orang pergi tanpa mengambil sebarang tindakan.

Fokus pada jenama anda dahulu dan kemudian apabila anda mempunyainya anda boleh melihat SEO dan mula mengoptimumkan untuk itu.

Penjenamaan Besar Boleh Membawa ke SEO yang Hebat

Berikut adalah perkara yang mengagumkan tentang penjenamaan yang hebat, ia boleh membawa anda lebih banyak trafik dari enjin carian. Penjenamaan hebat bukan hanya bagaimana design blog anda. Penjenamaan juga merupakan kandungan yang anda berikan di blog anda dan jika kandungan itu hebat dan bernilai, maka orang akan membagikannya.

Semakin banyak orang yang berkongsi dan memautnya dari laman web mereka, lebih baik blog anda kelihatan di mata enjin pencarian.

Hebat!

Jika anda menumpukan pada membina jenama berkualiti, barangan SEO hampir mampu menjaga sendiri.

Hampir.

Keberkesanan SEO Anda Tidak Boleh Abaikan

Ini tidak bermakna anda harus mengabaikan SEO sepenuhnya. Walaupun anda sedang membina jenama anda, terdapat beberapa perkara asas yang boleh anda lakukan untuk memastikan anda tidak perlu melakukan pembaikpulihan lengkap dari blog anda apabila tiba masanya untuk memberi tumpuan kepada SEO.

URL yang baik

Lihat URL untuk post ini. Itulah alamat web yang berada di bahagian atas tetingkap penyemak imbas anda.

https://acik.my/penjenamaan-dari-seo/

Itulah URL yang baik kerana ia mudah dan mempunyai kata kunci yang saya targetkan. Enjin carian suka yang mudah.

Sekarang bandingkan URL yang satu ini:

https://acik.my/post.php?id=281

Itu tidak mudah sama sekali. Ia tidak mudah untuk manusia dan ia tidak mudah untuk enjin carian. URL itu tidak menawarkan sebarang jenis pratonton kandungan yang hendak dibaca.

Tajuk Kualiti

Salinan yang anda masukkan ke dalam tajuk anda adalah penting. Adakah tajuk halaman anda tepat menggambarkan post atau adakah ia dimaksudkan untuk menjadi comel? Adakah sub-sub tajuk dalam post itu menerangkan dengan tepat setiap bahagian?

Kualiti Post Sama Panjang

Enjin carian seperti kepingan lebih lama. Anda mungkin mempunyai inspirasi untuk post dan apabila anda selesai menulis ia mendapati bahawa anda hanya menulis 300 perkataan. Kepada Google, itu bukan kandungan yang berkualiti.

Saya tidak mengatakan bahawa anda tidak boleh menyiarkannya, tetapi jangan mengharapkannya meretas ke bahagian atas hasil enjin carian.

Banyak laman web mengesyorkan sekurang-kurangnya 700 perkataan untuk satu post, tetapi jika saya tidak dapat mencapai 2,000 perkataan di post, saya semakin mencurigakan kerana saya tertanya-tanya apa yang saya hilang.

Anda mungkin berfikir bahawa tiada siapa yang mahu membaca banyak kandungan dan ramai orang yang melawat blog anda tidak akan membaca semua kandungan itu. Mereka tidak akan membacanya jika ia panjang atau pendek jadi mereka tidak begitu penting. Orang yang mencari maklumat akan membaca kandungan anda kerana mereka mencari penyelesaian.

Jika anda tidak mahu post anda ditemui sebagai dinding gergasi teks terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu:

  • Perenggan yang lebih kecil. Saya telah mendapati bahawa orang tidak keberatan sekeping kandungan lama jika ia kelihatan seperti ia akan mudah dibaca. Perenggan besar memisahkan saya. Ini bukan sekolah tinggi di mana anda perlu memastikan anda mempunyai minimum 5 ayat setiap perenggan. Jangan takut untuk memecahkan perkara.
  • Tambah dalam tajuk. Tajuk-tajuk yang bagus untuk orang-orang yang suka melancarkan kandungan terlebih dahulu. Mereka menawarkan kerosakan logikal kandungan anda.
  • Buang dalam beberapa imej dan video. Semua orang suka gambar dan video jadi menambahkannya ke kandungan anda apabila anda boleh, tetapi pastikan ia relevan. Menambah mereka hanya untuk tambahan mereka boleh mengganggu orang.

Apa yang anda akan dapati dengan kandungan yang lebih panjang ialah orang akan mula mengaitkan kandungan berkualiti tinggi dengan jenama anda. Selepas beberapa saat, anda mula menjadi tokoh kuasa dalam bidang anda yang merupakan perkara yang sangat baik. Kandungan lebih panjang adalah kemenangan besar bagi semua orang.

Pautan Masuk

Mendapatkan pautan dari blog lain tidak begitu penting seperti dahulu, tetapi ia masih penting. Ini bermakna apabila anda menulis kandungan berharga anda, anda perlu mempromosikannya. Anda perlu menyebarkan perkataan itu untuk memastikan orang tahu mengenainya dan memautnya semula.

Walau bagaimanapun, jika jenama anda adalah omong kosong, maka itu mengurangkan kemungkinan mendapatkan pautan.

Anda tidak akan memperkenalkan sepupu anda kepada lelaki yang tiada tempat tinggal di lorong kerana anda mempunyai reputasi untuk menegakkannya. Blogger lain tidak mahu menghantar pengunjung mereka ke laman web yang tidak akan memberi mereka nilai yang besar kerana ia merosakkan reputasi mereka.

Buat jenama yang setiap blogger akan berbangga untuk dihubungkan dengannya.

Fokus pada Nilai dan Promosi

Jangan terperangkap dalam strategi SEO gila kerana mereka tidak berbaloi dalam jangka panjang dan mereka boleh mengambil terlalu banyak masa dalam jangka pendek. Sebaliknya, fokus pada membina jenama hebat dan mempromosikannya dan anda akan mendapati bahawa segala-galanya berjalan sendiri.

Membina jenama yang kuat bermakna anda tidak bergantung pada enjin carian atau faktor lain untuk membina gaya hidup yang anda inginkan. Banyak laman web telah dimusnahkan oleh perubahan dalam algoritma enjin carian, tetapi kerana anda akan memainkan permainan dengan peraturan anda sendiri, tidak ada yang akan menjadi masalah.

Leave a Reply